main

Raskere WordPress-sider – orden på plugins

september 18, 2015 — by Øyvind Frøland0

En av de virkelige fine egenskapene til WordPress er at du kan installere et plugin hver gang du trenger ny funksjonalitet til nettsidene dine. Dette er imidlertid ressurskrevende, i alle fall hvis det blir for mange plugins, og noen ganger kan plugins også skape problemer med for eksempel høy last. Bli med på en opprydning, og få raskere nettsider!

Ting å tenke på før du installerer plugins

Noen plugins holder ikke alltid den kvaliteten du ønsker. Det kan være at koden ikke er særlig optimal, inneholder sikkerhetsfeil, eller at pluginet ikke oppdateres særlig ofte og som gjør nettsidene dine sårbare. Her følger noen tips du kan ha i bakhodet, før vi gyver løs og viser deg hvordan du kan rydde 🙂

  1. Tenk på om du virkelig trenger funksjonaliteten. Hver ressurs du velger å laste på nettsiden medfører en http-forespørsel, og for raske WordPress-sider må antall https-forespørsler på nettsiden holdes nede til et minimum. En ressurs kan være et bilde, en css-fil, en JavaScript-fil e.l. og ett plugin alene kan medføre et stort antall forespørsler.
  2. Ta deg tid til å velge, det finnes ofte mange ulike plugin som alle løser samme oppgave. Du vil installere det med best kvalitet og det som gir minst belastning på nettsiden. Sjekk om du installerer et anerkjent plugin, og les ‘Reviews’-fanen.
  3. Undersøk eventuelle feil og mangler før du installerer under ‘Changelog’ og ‘Support’. Det kan spare deg for mye trøbbel senere. Kanskje er ikke plugin’et engang kompatibelt med din WordPress-installasjon og/eller andre plugins som du bruker.
  4. Påse at du velger et plugin som er vedlikeholdt og som oppdateres jevnlig. Det hjelper deg lite om du får implementert funksjonaliteten du ser etter på bekostning av å installere et to år gammelt plugin, som kanskje inneholder feil/mangler, sikkerhetshull og som kanskje ikke engang er kompatibelt med siste oppdatering av WordPress.
  5. Slett plugins som du ikke bruker. Dette punktet faller litt på siden av artikkelen, men er verdt å ta med; selv om et plugin ikke er i bruk er filene lagret til din installasjon og utgjør en sikkerhetsrisiko. Det gjelder særlig når et plugin ikke er i bruk, fordi det gjerne ikke blir oppdatert da.
WordPress Plugin reviews
Les Reviews før du installerer et plugin, det er både nyttig og informativt og kan spare deg for mye tid og trøbbel senere.

Plugins som hjelper deg rydde opp

WordPress Plugin Organizer

WordPress laster automatisk inn dine plugins på alle nettsider på hele nettstedet. I mange tilfeller er det både naturlig og praktisk, men ofte har du kanskje installert et plugin for å få funksjonalitet på én av sidene dine, eller i spesifikke artikler, eller i alle fall et lite utvalg. Plugin Organizer lar deg

  1. Bestemme rekkefølgen for innlasting av plugins på en side, slik at brukeren får presentert det mest relevante innholdet først.
  2. Bestemme hvilke plugins du vil laste på de enkelte nettsidene eller i ulike typer artikler.
  3. Gruppere dine plugins i administrasjonsgrensesnittet.
Plugin Organizer settings
Plugin Organizer reduserer belastningen betraktelig og kan redusere tiden det tar å laste inn en side nevneverdig.

WordPress Plugin Profiler

Plugins til WordPress har ulik kvalitet, eller kan til og med forsøke å implementere funksjonalitet som enten er uheldig i seg selv, eller på en måte som er uheldig. WordPress Plugin Profiler lar deg se hvilken belastning ulike plugins medfører på en sidelasting. Du blir i stand til å se nøyaktig hvor skoen klemmer og hvilket plugin som gjør nettsidene dine trege.

Breakdown av innlastingstid for plugins etter scan med P3
Breakdown av innlastingstid for hvert enkelt plugin etter en scan med Plugin Performance Profiler for WordPress.

Se etter flaskehalser på din server-konto

Ulike nettsteder bruker forskjellig mengde ressurser som lagringsplass, RAM og CPU. På Tornado Web Server kan du overvåke hvor mye ressurser du bruker i sanntid*. Historiske data er også tilgjengelig. Ved å overvåke ressursbruken og kombinere verktøyene over blir du i stand til å identifisere ikke bare belastningen, men også flaskehalser. Kanskje trenger du bare litt mer RAM for å bruke et plugin som gir deg funksjonaliteten du trenger, og da kan det være verdt en tier ekstra i måneden.

Ressursbruk i sanntid på TWS
Se ressursbruken på dine nettsider i sanntid på Tornado Web Server

*I beta-testing-lanseres i løpet av september.